info@aries.com.mk + 389 47 22 41 55 + 389 47 22 41 56 +389 72 22 81 55

Услови за патување во Канада со Бугарски пасош

Print Friendly, PDF & Email

Услови за патување во Канада со Бугарски пасош

До 1 мај 2017 година, на сите државјани на Бугарија, Романија и Бразил им беше потребна виза за привремен престој (Temporary Resident Visa-TRV) доколку сакаа да отпатуваат во Канада. Меѓутоа, од 1 мај годинава, граѓаните од горенаведените земји, можат да ја посетат Канада без ваква виза.
Оваа вест беше пречекана со ентузијазам од страна на граѓаните на овие три земји, како што беа и неодамнешните измени со кои значително ќе се намали чекањето и трошоците за добивање на потребните документи за влез во Канада. Ако предложените измени се исполнат, од 1 декември 2017 година странските работници кои имаат привремена работна дозвола, како и странските студенти, ќе бидат ослободени од TRV. 
Визата за граѓаните на Бугарија и Романија беше значаен проблем за Европската унија чиј основен принцип во однос на визната политика беше реципроцитетот на визната либерализација. Па така, ЕУ во повеќе наврати ја обвини Канада и САД дека не ги третира исто сите граѓани на унијата и дека отстапува од визната либерализација која ЕУ им ја овозможува на канадските и американските граѓани.
Соочена со зголемен притисок од ЕУ, Владата на Канада реши да ја смени својата политика и да ги укине визите за граѓаните на Романија и Бугарија, барем во одредени ситуации. Почнувајќи од 1 мај 2017 година, граѓаните на Бугарија и Романија (исто Бразил) кои: (а) имале дозвола за привремен престој во Канада во последните десет години, или (б) во моментов имаат виза за престој во САД, ќе можат да добијат т.н. електронска патна дозвола (Electronic Travel Authorization-eTA), под дополнителен услов во земјата да пристигнат авионски. 
ЕТА системот за прв пат беше воведен на 1 август 2015 година, а оттогаш Канада издала повеќе од 3,6 милиони визи за влез во земјата. 
Процесот на ЕТА бара од странците да пополнат одредени лични податоци и да одговорат на неколку основни прашања кои се однесуваат на здравјето, евентуалното кривично досие и слично. Процесот се одвива целосно преку интернет, а бара:
– важечки пасош;
– такса од 7,00 канадски долари кои се плаќаат преку кредитна картичка;
– валидна е-мејл адреса.
Во повеќето случаи, ваквата виза се издава за неколку минути. Сепак, некогаш може да потрае неколку часа или повеќе, во зависност од проверката која ја врши системот. Визата се издава со рок на траење од 5 години.
За оние граѓани на споменатите три држави кои не ги исполнуваат условите за ETA, сè уште важат правилата за виза за привремен престој (TRV).
До 1 мај 2017 година, на сите државјани на Бугарија, Романија и Бразил им беше потребна виза за привремен престој (Temporary Resident Visa-TRV) доколку сакаа да отпатуваат во Канада. Меѓутоа, од 1 мај годинава, граѓаните од горенаведените земји, можат да ја посетат Канада без ваква виза.
Оваа вест беше пречекана со ентузијазам од страна на граѓаните на овие три земји, како што беа и неодамнешните измени со кои значително ќе се намали чекањето и трошоците за добивање на потребните документи за влез во Канада. Ако предложените измени се исполнат, од 1 декември 2017 година странските работници кои имаат привремена работна дозвола, како и странските студенти, ќе бидат ослободени од TRV. 
Визата за граѓаните на Бугарија и Романија беше значаен проблем за Европската унија чиј основен принцип во однос на визната политика беше реципроцитетот на визната либерализација. Па така, ЕУ во повеќе наврати ја обвини Канада и САД дека не ги третира исто сите граѓани на унијата и дека отстапува од визната либерализација која ЕУ им ја овозможува на канадските и американските граѓани.
Соочена со зголемен притисок од ЕУ, Владата на Канада реши да ја смени својата политика и да ги укине визите за граѓаните на Романија и Бугарија, барем во одредени ситуации. Почнувајќи од 1 мај 2017 година, граѓаните на Бугарија и Романија (исто Бразил) кои: (а) имале дозвола за привремен престој во Канада во последните десет години, или (б) во моментов имаат виза за престој во САД, ќе можат да добијат т.н. електронска патна дозвола (Electronic Travel Authorization-eTA), под дополнителен услов во земјата да пристигнат авионски. 
ЕТА системот за прв пат беше воведен на 1 август 2015 година, а оттогаш Канада издала повеќе од 3,6 милиони визи за влез во земјата. 
Процесот на ЕТА бара од странците да пополнат одредени лични податоци и да одговорат на неколку основни прашања кои се однесуваат на здравјето, евентуалното кривично досие и слично. Процесот се одвива целосно преку интернет, а бара:
– важечки пасош;
– такса од 7,00 канадски долари кои се плаќаат преку кредитна картичка;
– валидна е-мејл адреса.
Во повеќето случаи, ваквата виза се издава за неколку минути. Сепак, некогаш може да потрае неколку часа или повеќе, во зависност од проверката која ја врши системот. Визата се издава со рок на траење од 5 години.
За оние граѓани на споменатите три држави кои не ги исполнуваат условите за ETA, сè уште важат правилата за виза за привремен престој (TRV).
До 1 мај 2017 година, на сите државјани на Бугарија, Романија и Бразил им беше потребна виза за привремен престој (Temporary Resident Visa-TRV) доколку сакаа да отпатуваат во Канада. Меѓутоа, од 1 мај годинава, граѓаните од горенаведените земји, можат да ја посетат Канада без ваква виза.
Оваа вест беше пречекана со ентузијазам од страна на граѓаните на овие три земји, како што беа и неодамнешните измени со кои значително ќе се намали чекањето и трошоците за добивање на потребните документи за влез во Канада. Ако предложените измени се исполнат, од 1 декември 2017 година странските работници кои имаат привремена работна дозвола, како и странските студенти, ќе бидат ослободени од TRV. 
Визата за граѓаните на Бугарија и Романија беше значаен проблем за Европската унија чиј основен принцип во однос на визната политика беше реципроцитетот на визната либерализација. Па така, ЕУ во повеќе наврати ја обвини Канада и САД дека не ги третира исто сите граѓани на унијата и дека отстапува од визната либерализација која ЕУ им ја овозможува на канадските и американските граѓани.
Соочена со зголемен притисок од ЕУ, Владата на Канада реши да ја смени својата политика и да ги укине визите за граѓаните на Романија и Бугарија, барем во одредени ситуации. Почнувајќи од 1 мај 2017 година, граѓаните на Бугарија и Романија (исто Бразил) кои: (а) имале дозвола за привремен престој во Канада во последните десет години, или (б) во моментов имаат виза за престој во САД, ќе можат да добијат т.н. електронска патна дозвола (Electronic Travel Authorization-eTA), под дополнителен услов во земјата да пристигнат авионски. 
ЕТА системот за прв пат беше воведен на 1 август 2015 година, а оттогаш Канада издала повеќе од 3,6 милиони визи за влез во земјата. 
Процесот на ЕТА бара од странците да пополнат одредени лични податоци и да одговорат на неколку основни прашања кои се однесуваат на здравјето, евентуалното кривично досие и слично. Процесот се одвива целосно преку интернет, а бара:
– важечки пасош;
– такса од 7,00 канадски долари кои се плаќаат преку кредитна картичка;
– валидна е-мејл адреса.
Во повеќето случаи, ваквата виза се издава за неколку минути. Сепак, некогаш може да потрае неколку часа или повеќе, во зависност од проверката која ја врши системот. Визата се издава со рок на траење од 5 години.
За оние граѓани на споменатите три држави кои не ги исполнуваат условите за ETA, сè уште важат правилата за виза за привремен престој (TRV).
About the Author
Registrations

Формулар за туристичка виза за Канада

 
Пополнете го формуларот и очекувајте нашите консултанти да ве повикаат за повеќе детаљи околу потребни документи, исполнување на услови и целокупната понатамошна постапка. За повеќе информации јавете се на 047224155.
Ариес Виза Центар
Password must be at least 7 characters long.
Navedete vrska, ime i prezime i data na ragjanje na sopatniokot
Ako odgovorot e da, navedete datumi koga ste prestojuvale od/do...
Ako odgovorot e da, navedete datum i pricina za odbivanjeto
Ako odgovorot e da navedete koga aplikacijata e podnesena i do kade e procesot za odobruvanje
Ime i prezime, data i mesto na raganje na tatkoto i majkata
Ako odgovorot e da, navedete koj i kade se naogja
Ako odgovorot e da, navedete kade i koga ste ziveele vo Kanada
Dokaz za srodstvo prestavuva dokument vo koj se gleda povrzanosta (izvodi od maticna kniga na rodeni)
Za sekoj tip na vrabotuvanje e potrebno da dostavite dokaz (potvrda od rabota, M1M2, dogovor za otkup na zemjodelski proizvodi i slicno)
Navedete so sto se zanimavate
Navedete od kogo i kako?
Navedete kade i vo koj period ste patuvale vo stranstvo

Почитувани, Вашите податоци ќе бидат искористени само за потребите на апликацијата за виза и грижливо чувани од трети лица. Ви благодариме за довербата.

Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.