info@aries.com.mk + 389 47 22 41 55 + 389 47 22 41 56 +389 72 22 81 55

Македонците во светот

Print Friendly, PDF & Email

Македонска дијаспора

Македонската дијаспора ја составуват Македонците кои живеат надвор од границите на Република Македонија. Првите иселувања на Македонците почнаа во 1900 година, поради политички и економски причини. По неуспешните востанија за ослободување на татковината во почетокот на XX век, многумина Македонци почнаа да се иселуваат од родните огништа поради разни притисоци. Најчесто иселувањето беше во прекуморските земји. Значително иселување на Македонците имаше и по Грчката граѓанска војна, по која од Егејска Македонија беа протерани голем број луѓе, (се претпоставува околу 100.000), кои замина во источните европски држави.

Вториот бран на иселување на Македонците се случил во 1980 и 1990-тие години поради економски причини. Извештајот од 1964 година наведува број на 580.000 македонски иселеници.[1][2] Главен застапник на македонската дијаспора ширум светот е меѓународната организација Обединета Македонска Дијаспора со седиште во Вашингтон, САД.

Држава Главен град Број на Македонци Главна статија
1 Австралија Австралија Канбера 100,000 или 200,000
2 Албанија Албанија Тирана 4,697[3] или 180,000[4] Македонци во Албанија
3 Австрија Австрија Виена 20,135
4 Аргентина Аргентина Буенос Аирес 35,000
5 Бугарија Бугарија Софија 5,071[5] или 205,000[6] Македонци во Бугарија
6 Белгија Белгија Брисел 5,000
7 Бразил Бразил Бразилија 45,000
8 Босна и Херцеговина Босна Сараево 2,275
9 Чешка Чешка Прага 13,000
10 Црна Гора Црна Гора Подгорица 1,000
11 Данска Данска Копенхаген 3,349–12,000
12 Франција Франција Париз 2,300–15,000
13 Финска Финска Хелсинки
14 Грција Грција Атина 10,000 – 300,000
15 Хрватска Хрватска Загреб
16 Италија Италија Рим 92,847 (2009) – 150,000
17 Канада Канада Торонто 37,055 – 200,000
18 Лихтенштајн Лихтенштајн Вадуз
19 Германија Германија Берлин 62,295-100,000
20 Холандија Холандија Амстердам 15,000
21 Норвешка Норвешка Осло 4,005
22 Полска Полска Варшава 2,000-5,000
23 Романија Романија Букурешт
24 Русија Русија Москва
25 Словенија Словенија Љубљана 3,972[7]
26 Словачка Словачка Братислава
27 Србија Србија Белград 30,000 (80,000)
28 Швајцарија Швајцарија Берн 61,304-100,000
29 Шведска Шведска Стокхолм
30 Шпанија Шпанија Мадрид
31 Турција Турција Анкара 31,518
32 Нов Зеланд Нов Зеланд Велингтон
33 САД САД Вашингтон 57,200-20,000
34 Обединето Кралство Велика Британија Лондон 10,000-15,000
About the Author
Registrations

Формулар за туристичка виза за Канада

 
Пополнете го формуларот и очекувајте нашите консултанти да ве повикаат за повеќе детаљи околу потребни документи, исполнување на услови и целокупната понатамошна постапка. За повеќе информации јавете се на 047224155.
Ариес Виза Центар
Password must be at least 7 characters long.
Navedete vrska, ime i prezime i data na ragjanje na sopatniokot
Ako odgovorot e da, navedete datumi koga ste prestojuvale od/do...
Ako odgovorot e da, navedete datum i pricina za odbivanjeto
Ako odgovorot e da navedete koga aplikacijata e podnesena i do kade e procesot za odobruvanje
Ime i prezime, data i mesto na raganje na tatkoto i majkata
Ako odgovorot e da, navedete koj i kade se naogja
Ako odgovorot e da, navedete kade i koga ste ziveele vo Kanada
Dokaz za srodstvo prestavuva dokument vo koj se gleda povrzanosta (izvodi od maticna kniga na rodeni)
Za sekoj tip na vrabotuvanje e potrebno da dostavite dokaz (potvrda od rabota, M1M2, dogovor za otkup na zemjodelski proizvodi i slicno)
Navedete so sto se zanimavate
Navedete od kogo i kako?
Navedete kade i vo koj period ste patuvale vo stranstvo

Почитувани, Вашите податоци ќе бидат искористени само за потребите на апликацијата за виза и грижливо чувани од трети лица. Ви благодариме за довербата.

Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.