од €65,00
Book Now

The carnival of Xanthi 2020 – City Break tour, holiday & adventures

Нема ревјуа
Created with Sketch.

Duration

1 night / 2 days

Created with Sketch.

Tour Type

Специфична Тура

Created with Sketch.

Group Size

50 people

Created with Sketch.

Languages

___

Overview

Print Friendly, PDF & Email

 

City Break tour, holiday & adventures

Најголемиот карневал  во Грција, The carnival of Xanthi 2020

 

2 Дена / 1 ноќевање/Кавала и Ксанти / Автобуски превоз /15 – 16 Февруари. Програмата е креирана: 30.12.2019

Не ја пропуштајте оваа прилика, да го посетите најголемиот карневал во Грција, кој се одржува во градот Ксанти од 16 Февруари до 01 Март. Почуствувајте ја таа магија од илјадниците маски, убавата музика и традиоционалата грчка храна. Исто така ќе го посетиме и градот Кавала, неговите знаменитости и секако ќе уживаме на Егејското Море.

 

Програма

15 февруари 2020 (сабота) Битола – Кавала

Состанок на групата на пероните во Градската Автобуска Станица – Транскоп во 5:45 часот. Поаѓање за Грција во 06:00 часот, патување до Кавала со попатни паузи.  Пристигнување во Кавала околу 12 часот. Сместување во хотелот. Слободно време за разгледување на еден од најубавите грчки градови кој покрај трите имиња – Неаполис, Христополис и Кавала многумина го нарекуваат Монте Карло. Градот наликува на амфитеатар свртен кон морето, сонцето и кон месечината и оддалеку потсетува на снегулка која скалесто се спушта кон големото пристаниште. Кавала е градот зачетник на христијанството во Грција од каде Апостол Павле започнал да го проповеда Светото писмо, градот кој бил главен центар за време на владеењето на Александар Македонски. Од 15. до 20. век Кавала е под Турска власт и од тоа време останал најважниот градски споменик – стариот аквадукт, денес познат како „Камарес“ кој изгледа како мост кој е поврзан со старите куќи од едната и од другата страна на градот. Во таквата турска Кавала во 1769 година е роден Мухамед Али Паша, или Мехмед Паша, кој во 1801 година е испратен во Египет каде станал основач на модерната Египетска Држава. Во Кавала до денес е зачувана неговата родна куќа како музеј. Ноќевање.

 

16 февруари 2020 (недела) Кавала – Ксанти (Carnival of Xanthi) – Битола

Појадок. Напуштање на хотелот во утринските часови. Се патува од Кавала до Ксанти (50 km). Организирана посета на Карневалот (https://www.holidayify.com/xanthi-carnival/), разглед на новиот дел и стариод дел на градот. Слободно време за индивидуални активности и ручек. Скеча или Ксанти е главен град на округот Скеча и седиште на истоимената општина кои се наоѓаат во средишниот дел на областа Источна Македонија и Тракија, поточно во Западна Тракија. Старото словенско име на градот е Царево. Во попладневните часови поаѓање за Битола, патување со попатни паузи. Пристигнување во Битола во вечерните часови.

 

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ -65 евра (по лице)

The carnival of Xanthi

The Carnival in Xanthi is incomparable and offers an unforgettable experience for anyone lucky enough to visit this northern city at Carnival time.

The event stands out for its focus on the traditions and folklore of the region, though a modern approach is taken which is free of extraneous elements and graceless influences. People gyrate in disguise through the streets, playing pranks and generally having a good time. Over 40 cultural associations participate in the Carnival program and set up their stalls in the streets of the city to wine and dine the guests with plenty of local wine and delicacies.

Numerous folk and cultural celebrations will take place as part of the famous carnival. The festivities which take place during the period of the carnival include concerts, theatre plays, music and dance nights, exhibitions, a cycling event, games on the streets, and re-enactments of old customs.

Look out for the custom “To kápsimo tou Tzárou” (the burning of Tzaros), a custom of Eastern Thrace, re-enacted every year in the district of Samakov close to the River Kossynthos in Xanthi. A local tradition in Eastern Thrace, the “Tzáros” or “Tzárous” is a human effigy placed on top of a pile of brushwood. It took the name “Tzáros” from the noise that is produced by the burning wood “tz,tz,tz…”. It is a custom to burn the “Tzáros” in the middle of a neighbourhood, square or on a hill on the last Sunday of the Carnival (“Tyrine Sunday”) so that people will not have to put up with fleas during the summer months. The end of the event is marked by an extravagant firework display.

Why not take a look at the Folk Parade, where folk dance groups from the town’s Cultural Associations and guest groups from all over Greece parade, dancing and singing through different neighbourhoods of the town? Let yourself be spellbound by the magic of the Carnival Night Parade, when all the participating crews of the Great Sunday Carnival Parade march past your eyes dancing to a delirious Carnival rhythm. The parade ends up in the Central Square, where the feast continues with a wild party.

The highlight of the Carnival celebrations is the Great Carnival Parade (float parade) on the evening of the final day. Floats with thousands of masked revellers fill the streets of the town with music and colors to accompany the King of the Carnival. The celebration culminates late at night with the ceremonial burning of the effigy of the King on the banks of the River Kóssynthos.

 

Види повеќе

Included/Exclude

  • Превоз на дадената релација во високотуристички автобус
  • Сместување во хотел, на база 1 ноќевањаже со појадок
  • Панорамски разглед на градовите Кавала и Ксанти
  • Комплетна организација со пратител при патувањето
  • Патничко и здравствено осигурување
  • Услуги кои не се наведени во програмата

Локација на Турата

Мислења

0/5
Нема ревјуа
Based on 0 review
Одлично
0
Многу Добро
0
Средно
0
Лошо
0
Ужасно
0
Showing 1 - 0 of 0 in total

Напишете преглед

Created with Sketch.
од €65,00

You might also like

Добивајте известувања

Дирекно во вашето сандаче