[email protected] + 389 47 22 41 55 + 389 47 22 41 56 +389 72 22 81 55

Атина градот на боговите

Print Friendly, PDF & Email

Атина е позната како колевка на западната цивилизација, препознатлива по класичните мермерни столбови, но и како модерен, градски град со густ сообраќај. Градот се простира помеѓу овие крајности, а различните влијанија на Истокот и Западот се вклопуваат во пијалаците, во кафулињата и таверните што се изградени на античките рушевини и се потпираат на Византиските цркви обвиткани со злато.

 

Бројките говорат дека во текот на зимските месеци Атина бележи најмалку туристи, сепак, зимата се смета за благодарна за посета на главниот град на Грција. Зимите се мрачни, сончеви, со многу малку врнежи, така што посетителите ширум светот имаат извонредна можност да го искористат почетокот на пролетта. Посветен на божицата Атина, според која градот го добил името, негова заштитничка со векови, Атина како да носи дух од борбите на боговите од Олимп.

 

Image result for божицата атина

Прва асоцијација за Атина сигурно е Акропол со Партенон како најголем и најзначаен храм кој доминира веќе две и пол илјада години. Подигнат во времето на Перикле, храмот беше посветен на заштитницата  на градот, Божицата Атина. Како и многу други уметнички дела, статуата на божицата создадена од слонова коска и злато не е зачувана. Судбината на Акропол нераздвојно е поврзана со судбината на самиот град, така што Партенон бил христијанска црква во текот на вековите, во текот на османлиската власт била џамија. Меѓутоа, многу историчари тврдат дека Партенон претрпел најголеми оштетувања во времето на Лорд Елджин, така што Грчката Влада веќе децении се обидува да го врати своето археолошкото богатство и културното наследство кое се наоѓа во Велика Британија и чувано во Британскиот музеј.

Малиот Акрополскиот музеј вистински никогаш не бил достоен за чување на извонредното богатство, така што грчката влада започна со изградба на Новиот музеј Акропол, кој беше отворен во 2009 година. Сместен во подножјето на Акропол, музејот сам по себе претставува значајно архитектонско достигнување. Подигнат на основите на огромната римска и ранохристијанска  населба, музејот на посетителите им нуди неверојатно и незаборавно уживање. Платформата пред музејот како и подземната зграда се изработени од стакло, така што посетителите имаат впечаток дека лебдат над остатоците како сведоци на изминатите векови. Од  музејот има прекрасен поглед на Акропол, веројатно еден од најубавите во градот. Препорачуваме да прошетате и да уживате во самиот музеј. Храната е одлична, а цените се повеќе од поволни. Ќе имате извонреден оброк, гледајќи го Акропол.

Image result for плака атина

По посетата на Новиот музеј Акропол и останатите храмови, треба да се упатите кон Плака, кој е најстариот, според мислењето на многу, и најбогат дел од градот. Имајќи предвид дека сообраќајот е забранет, ќе уживате во тишината и ќе почувствувате дека сте далеку од градското јадро. Она што повеќето туроператори не успеваат да направат е да се спуштат до скриените скалила што водат низ Акропол и водат кон Плака. Во деветнаесеттиот век најневообичаениот атински кварт Анафиотик го изградиле трговци од островот Киклади Анафи, мало населено место во островски стил, карактеристично со мали, квадратни, бели куќи со прозорци обоени во сино. Овој мал романтичен рај ќе ви даде безброј изненадувања и исклучителни сцени за снимање. На патот кон Плака, можно е да се стигне до Римскиот форум и Кулата на ветерот, кои ќе ја заменат поранешната Агора. Изграден 50 години пред новата ера, во времето на Јулиј Цезар и Август, Кулата претставува уникатна зграда од античкиот свет. Ништо слично не може да се најде во целиот свет. На местото на Римскиот форум, можно е да се видат остатоците од Веспазијан, мермерен правоаголен објект, чиј центар во средината беше опкружен со јавни тоалети. Тоалетите претставуваа место за јавен собир. Во византиската ера, Кулата на ветровите била користена како црква, а на самата локација денес, имало гробишта.

Само неколку десетици метри понатаму, постои уште една значајна локација – атинската Агора. Древниот јавен пазар бил изграден во 6 век п.н.е. и бил сместен во срцето на градот повеќе од илјада и двеста години. Таа претставуваше центар на сите граѓански активности, вклучувајќи политика, филозофија, религија, уметност и спорт. Тука Сократ зборуваше со јавноста, тука еродена демократијата, а Свети Павле проповедаше.

Иако многу локации и археолошки локалитети во Атина ги одземаат здивот, на туристите им е потребна барем малку одмор. Плака,во тесните улички крие многу таверни. Плоштадот Монастираки нуди голем број на автентични таверни со широк избор на грчка храна.

Ако одите надолу по главната шопинг-улица Ерму, остава впечаток дека економската криза во Грција остави голем белег. Многу продавници се затворени, други продаваат производи со лош квалитет. Друг проблем со кој се соочува Атина е големиот број на имигранти од целиот свет, особено од Далечниот Исток и Африка. Криминалот се зголемува до таков степен што дури и полицијата не може многу да направи, освен да контолира. Затоа, во текот на денот на улиците можар да се видат групи имигранти и полиција, додека тензијата се чувствува во воздухот. Во текот на ноќта, полицијата не смее да оди на улиците околу Омонија, па затоа би било подобро туристите да го избегнат.
Она што предизвикува тага во Атина е големиот број напуштени згради во самиот центар на градот. Кризата е така што населението продава станови под секоја пазарна цена. Некои од зградите се само на неколку чекори од плоштадот Синтагма, кој е центар на модерната Атина. На овој пазар доминира монументалната зграда на Парламентот, пред кој се наоѓа Евзони, некако секогаш привлечен за туристите заради фотографирање.

Image result for sinagma vo atina

Плоштадот Синтагма е исто така сцена на демонстрации и протести од страна на населението, па восхитувањето на неговата убавина го нарушува присуството на полициски возила и полициски службеници кои се секогаш алармирани.
И покрај тоа, посетата на овој магичен град ќе ве исполни со убавина, размислувања за културното наследство, историјата и уникатниот животен стил на атињаните. Горди на минатото, но и на фактот дека живеат во еден од најстарите градови во светот, тие ќе ве инспирираат да се приклучите, да уживате во нивната музика, храна, гостопримство и речиси секогаш прекрасно време. Поради ова, Атина е вечен град, кој останува брилијантен наспроти сите општествени тешкотии. Тој со гордост се противи на времето и секој пат успева повторно да нè восхити.

Image result for sinagma vo atina

About the Author