[email protected] + 389 47 22 41 55 + 389 47 22 41 56 +389 72 22 81 55

Неверојатно: Висечки мост во Перу направен од трева

Print Friendly, PDF & Email

Во малото градче на обала на реката Амазон живее заедница на луѓе кои секоја година градат мост, нема да верувате, од трева.

Традиционално, мештаните од двете обали се здружуваат за да ја изградат оваа неверојатна творба со техники што датираат уште од периодот на Инките.

Најневеројатно е што за изградба на мостот користат само трева по име „Којо“, што ја берат и собираат, а потоа ја плетат во ситни плетенки кои накнадно се преплетуваат во сé поголеми и посилни јажиња.

Секоја година во исто време, мостот се руши и на негово место се гради нов. За изградба на новиот потребно е само 3 дена.

most

most

most

most

most

most

About the Author