[email protected] + 389 47 22 41 55 + 389 47 22 41 56 +389 72 22 81 55
Print Friendly, PDF & Email

Правните принципи на недвижниот имот во Грција

one hand of businessman gives house keys to the hand of another businessman. Signed contract and pen visible in background.

one hand of businessman gives house keys to the hand of another businessman. Signed contract and pen visible in background.

Трансферот на имот и регистрацијата е целосно транспарентен процес, лесно да се контролира и е јавна постапка во Грција.

Земјата е членка на Европската унија од Јануари 1981 година, така да и националното и европското законодавство се применливи.

Во случај едната страна во купопродажниот договор да не е грчки државјанин, се превземаат следниве постапки :

-Издавање на полномошно. Тоа се прави од страна на грчки нотар во присуство на овластен преведувач (задолжително). Ова полномошно овластува адвокат чие име е наведено во овој документ да дејствува во име на странецот. Тоа исто така содржи овластувањата пренесени на адвокатот за целите на Основниот договор за купување имот, потпишување и извршување. Така, купувачот да не мора да се справи со долги и сложени правни формалности и процедури.

-Овластениот адвокат, постапувајќи во име и за сметка на неговиот клиент (купувачот), го регистрира купувачот како даночен обврзник во Грција и му отвора банкарска сметка во државна банка (во име на купувачот).

-Овластениот адвокат темелно проверува се околу имотот, дали е заверен во државен регистар на имот, проверува за историјата на имотот и за други детали (како што се претходно постоечки хипотеки или оптоварувања , други давачки, постоечки и претходните договори и договори кои се однесуваат на имот и сл.) Откако ќе се доврши прегледот на имотот, тој издава извештај, потпишан и со печат со кој потврдува за податоците и го доставува до потенцијалниот купувач.

-Овластениот адвокат издава изјава за данок и го доставува до локалните даночни тела. Даночната стапка изнесува 3,09%, доколку real-estate-law-300x300дозволата за изградба на имотот била издадена пред 01.01.2006 година, и до 23%, и ако таа е издадена по овој датум. Двете страни (купувачот и продавачот) потпишуваат Основен Договор за купување на имот, во присуство на нотар и акредитиран преведувач. По потпишувањето на договорот, адвокатот го заведува Договорот во Државниот регистар на имот ,која е крајна, интегралена и задолжителна фаза на трансакцијата за купување на имотот.

По потпишувањето на Основниот договор, купувачот добива целосен пакет на документи спомнати погоре, кои се прописно заверени на нотар и преведени на македонски јазик, заедно со градежна дозвола и сертификат за потрошувачка на енергија, распоред и план на сопственоста и топографски план.

Горенаведените информации се обезбедени од страна на правната служба на компанијата Grekodom развој.

Потребни документи за набавка на сопственост во Грција

Купување имот во Грција е многу едноставен процес и трае кратко време.

Ви требаат само 10 работни денови за да се добие целосна правна сопственост врз некој имот во Грција.

real estate picМожеби сте слушнале дека тоа не е баш толку, но тоа не е точно повеќе ,бидејќи пред јуни 2011 година, имало законски режим, со кој се бараше купувачот подготвен да купува имот во некои области во Грција, мораше да аплицира за дозвола од Министерството за одбрана на Грција. Поради тоа, купувачот мораше да собери голем пакет на документи и целата трансакција можело да потрае неколку месеци. Сега постапката стана многу поедноставна, и сите формалности за купување на имот може да завршат во рок од 10 дена. Листата на потребни документи, исто така, стана многу пократка:

Листата на потребни документи за купување на имотот:

-Важечки пасош

-Документ кој потврдува постојана адреса на живеење (национална лична карта / пасош на земјата на живеење)

-Изјава на работниот однос, односно на документ кој потврдува главно занимање на потенцијален купувач (вид на занимање не е релевантно.)

-Копија на даночна декларација (или Изјава за данок на доход , или било која друга изјава (изјава за плата, извод од банка, и сл.) Износот на приход прикажан не е релевантен и не е во корелација со цените на имотот. Овој документ е потребен за регистрација како даночен обврзник во Грција.


 

Данок на имот при Договор за купување на имот и дополнителни трошоци:

Ако потпишете договор за купување на имот, ќе мора да ги платите следниве дополнителни трошоци и такси:

Ако вистинската цена на имотот изнесува € 100.000 и данокот е 3,09%, тогаш трошоците се пресметани на следниов начин :

Адвокатски надомест 100.000х1,5% = 1.500 € (плус 23% ДДВ кој се додава на оваа сума) = 1,845 €

Нотарска Провизија 100.000х1,5% = 1.500 € (плус 23% ДДВ) = 1,845 €

Данок за пренос на имотот: 100.000х3,09% = 3.090 €

Надомест за упис на Хипотека 100.000х0.5% = 500 € (ако има)

Агенциски надомест:100.000х2% = 2.000 € (плус 23% ДДВ) = 2.460 €

Вкупниот износ е:€ 9,740 (Оваа сума не може да се смета за цената на услугата пресметана врз основа на цените на имотот).
Ако вистинската цена на имотот изнесува € 100.000 и данок е 23%, тогаш трошоците се пресмета на следниов начин:

Адвокатски надомест 100.000х1,5% = 1.500 € (плус 23% ДДВ кој се додава на оваа сума) = 1,845 €

Нотарска провизија :100.000х1,5% = 1.500 € (плус 23% ДДВ) = 1,845 €

Данок за пренос на имотот: 100.000х23% = 23.000 €

lef12

Надомест за упис на Хипотека:100.000х0.5% = 500 € 9 (ако има)

Агенциски надомест:100.000х2% = 2.000 € (плус 23% ДДВ) = 2.460 €
Вкупниот износ 29,650 € (Оваа сума не може да се смета за цена на услугата пресметана врз основа на цените на имотот).


Пловење со јахта и пловење со брод во Грција.

 

sail4

Грција е еден од најдобрите места за пловењето во Европа – или веројатно од сите делови на светот.

Нејзините води се богати со различни острови, големи и мали, кои изобилуваат со прекрасни пејзажи и погледи.

Земјата се капи во Егејското Море на исток, со Јонско море на запад, Медитеранот и на Критското Море на југ. Егејското море изобилува со пусти острови, како и нивните живописни заливи кои се совршени склоништа кога ќе се чувствувате уморни од цивилизацијата. Можете лесно да се движите помеѓу овие острови и пловите во било кој правец што ќе го изберете. Јонските Острови се покриени со раскошно зеленило, и тие се најпогодни за мир и одмор. Едрилици се расположливи за продажба, или можете и да ги рентате. И двете опции ви даваат добра можност да го изберите начините како сакате да патувате. Може да имате појадок на еден остров и вечера на некој друг. Системот за морско пловење е добро развиен, и вие не мора да се грижите за гориво, вода и резрви на храна.

 

Секој остров што ќе го посетите ќе ве изненади со својата единствена убавина и оригинален дух. Ако одлучите да имате подолг престој во некој остров, ќе имате добра можност да уживате во нивната гостопримливост и пријателски однос од локалното население. Тие со задоволство ќе ви раскажат за историјата на островот и интересни митови. Но, секако дека може да се случи, да се сетите на ова историја од вашите школски денови.sail3
Грција има 300 сончеви денови во годината, медитеранската клима е лесна и здрава. Бури, најверојатно, нема во летниот период, но може да се јават тешки ветрови кои често ги менуваат нивните насоки поради големиот број на карпести острови.

Повеќето луѓе веруваат дека пловењето не е нешто што можат да си го дозволат. Тоа не е сосема така, затоа што изнајмувањето на брод од група пријатели, нема да ве чини повеќе отколку што би платиле за еден хотел. Па зошто да не се избери слободата на брод или јахта и добрата шанса да се истражуваат огромни морски води со моторен чамец? Цената е речиси иста. Освен тоа, секогаш може да земете неколку часа за учење пред да заминете од брегот.

Купување на едрилица , јахта или брод во Грција.

Избор на брод или јахта и купување на брод или јахта не е лесна работа, и за тоа треба некои добри подготовки. Персоналот од Grekodom развој ќе ви помогне да се најде начин и покрај големиот број на јахти на располагање, да се договорите за сите материјални детали со сопственикот на бродот и конечно да го потпишете договорот за купување брод или јахта, осигурување на вашиот нов брод и наоѓање добро место за него.

Како можам да изнајмам еден брод или јахта во Грција?

Можете да ја најмите во Атина и во Солун. Се што треба да направите е да се јавите во нашите репрезентативни центри или јавете се на нашата  канцеларија во Битола + 389 47 224155, e-mail [email protected]

 

sail1Годишните трошоци за сопствено одржување на јахта на даночниот обврзник или неговиот / нејзиниот брачен другар се пресметува врз основа на пристанишните такси, премии за осигурување, горивото, и трошоците за факторинг, како и должината на патеките на бродот. Тоа се пресметува на следниот начин:

-Отворени моторни чамци, брзина и редовни моторни чамци, со вкупна должина не поголема од 5 (пет) метри 4000 (четири илјади) евра. Овој износ е зголемен за повеќе бродови од 2000 година (две илјади) евра на секој метар на должините својата надминува 5 метри.

-Опфатени едрилици или моторни чамци (со кабини), должина не поголема од 7 (седум) метри, 12 000 (дванаесет илјади) евра; должина од 7 до 10 (од седум до десет) метри висина, е зголемен за 3000 (три илјади) евра на секој дополнителен метар; вкупна должина од 10-12 (десет до дванаесет) метри висина, е зголемен за 7500 (седум илјади и петстотини) евра на секој дополнителен метар; Вкупната должина 12-15 (дванаесет до петнаесет) метри износот е зголемен за 15.000 (петнаесет илјади) евра на секој дополнителен метар должина; вкупна должина од 15-18 (петнаесет до осумнаесет) метри, износот е зголемен за 22500 (дваесет 2500) евра на секој дополнителен метар; Вкупната должина 18-22, износот е зголемен за 30.000 (триесет илјади) евра на секој дополнителен метар од вкупната должина, а вкупната должина над 22 (дваесет и две) метри, износот е зголемен за 50.000 (педесет илјади) евра по секоја екстра метар од вкупната должина.

Ако должината на брод е децимлен број, следниот цел број се користи за пресметување.

1. Отворени моторни чамци

Должина на чамецот

(Метри)

Предложени докажани приходи за одржување на брод (Година на првата регистрација на бродот)

2008+

2003-2007

before 2002

Up to 5,5

4.000 €

3.400 €

2.800 €

5,5 – 6,5

6.000 €

5.100 €

4.200 €

6,5 – 7,5

8.000 €

6.800 €

5.600 €

7,5 – 8,5

10.000 €

8.500 €

7.000 €

8,5 – 9,5

12.000 €

10.200 €

8.400 €

9,5 – 10,5

14.000 €

11.900 €

9.800 €

 

10,5 – 11,5

16.000 €

13.600 €

11.200 €

11,5 – 12,5

18.000 €

15.300 €

12.600 €

12,5 – 13,5

20.000 €

17.000 €

14.000 €

13,5 – 14,5

22.000 €

18.700 €

15.400 €

14,5 – 15,5

24.000 €

20.400 €

16.800 €

15,5 – 16,5

26.000 €

22.100 €

18.200 €

16,5 – 17,5

28.000 €

23.800 €

19.600 €

17,5 – 18,5

30.000 €

25.500 €

21.000 €

18,5 – 19,5

32.000 €

27.200 €

22.400 €

19,5 – 20,5

34.000 €

28.900 €

23.800 €

 

 

2. Опфатени моторни чамци

Должина на чамецот(Метри)

Предложени докажани приходи за одржување на брод (Година на првата регистрација на бродот)

2008+

2003-2007

before 2002

Up to 7

12.000 €

10.200 €

8.400 €

7,5 – 8,5

15.000 €

12.750 €

10.500 €

8,5 – 9,5

18.000 €

15.300 €

12.600 €

9,5 – 10,5

21.000 €

17.850 €

14.700 €

10,5 – 11,5

28.500 €

24.225 €

19.950 €

11,5 – 12,5

36.000 €

30.600 €

25.200 €

12,5 – 13,5

51.000 €

43.350 €

35.700 €

13,5 – 14,5

66.000 €

56.100 €

46.200 €

14,5 – 15,5

81.000 €

68.850 €

56.700 €

15,5 – 16,5

103.500 €

87.975 €

72.450 €

16,5 – 17,5

126.000 €

107.100 €

88.200 €

17,5 – 18,5

148.500 €

126.225 €

103.950 €

18,5 – 19,5

178.500 €

151.725 €

124.950 €

19,5 – 20,5

208.500 €

177.225 €

145.950 €

20,5 – 21,5

238.500 €

202.725 €

166.950 €

21,5 – 22,5

268.500 €

228.225 €

187.950 €

22,5 – 23,5

318.500 €

270.725 €

222.950 €

23,5 – 24,5

368.500 €

313.225 €

257.950 €

 

 

3. Едрилици (јахти)

Должина на чамецот(Метри)

Предложени докажани приходи за одржување на брод (Година на првата регистрација на бродот)

2008+

2003-2007

before 2002

Up to 7

6.000 €

5.100 €

4.200 €

7,5 – 8,5

7.500 €

6.375 €

5.250 €

8,5 – 9,5

9.000 €

7.650 €

6.300 €

9,5 – 10,5

10.500 €

8.925 €

7.350 €

10,5 – 11,5

14.250 €

12.112,50 €

9.975 €

11,5 – 12,5

18.000 €

15.300 €

25.200 €

12,5 – 13,5

25.500 €

21.675 €

17.850 €

13,5 – 14,5

33.000 €

28.050 €

23.100 €

14,5 – 15,5

40.500 €

34.425 €

28.350 €

15,5 – 16,5

51.550 €

43.987,50 €

36.225 €

16,5 – 17,5

63.000 €

53.550 €

44.100 €

17,5 – 18,5

74.250 €

63.112,50 €

51.975 €

18,5 – 19,5

89.250 €

75.862,50 €

62.475 €

19,5 – 20,5

104.250 €

177.225 €

72.975 €

20,5 – 21,5

119.250 €

202.725 €

83.475 €

21,5 – 22,5

134.250 €

228.225 €

93.975 €

22,5 – 23,5

159.250 €

270.725 €

111.475 €

23,5 – 24,5

184.250 €

313.225 €

128.975 €