[email protected] + 389 47 22 41 55 + 389 47 22 41 56 +389 72 22 81 55

Пазар на трудот во Австралија

Print Friendly, PDF & Email

Австралиската работна сила има доживеано многу структурни подобрувања во текот на последната декада, што придонесе за пораст на работните места и продуктивност. Во последните две години, вработувањето се зголеми за повеќе од 2% годишно.

  • Во Април 2013, стапката на невработеност беше 5,5%.

  • Австралија е рангирана 70та во светот за севкупната продуктивност, според ГДП по вработено лице.

  • Постојат 3 сектори на највисок степен на вработеност: Трговија на мало, производство и имот, деловни услуги.

  • Трите главни групи на занимања се: Професионалци или стручни лица, административни работници и техничари / занаетчии.

  • Околу 25% од Австралиската работната сила е составена од вработени – родени во странство.

Последни вести:

  • Австралиската Влада планира студентските визи да ги направи подостапни за Интернационалните студенти.

Владата неодамна најави дека планира да го обнови Австралискиот интернационален едукативен сектор со својот поранешен статус, како еден од најважните економски соработници.

  • Австралискиот Емиграционен Оддел објавува 2012-13 годишен извештај

Одделот за емиграција и гранична заштита (DIBP) порано позната како Одделот за емиграција и државјанство (DIAC) неодамна го предложи својот 2012-13 годишен извештај, со детали од работната година.

  • Ажурирање на промените – вештини проценети како прифатливи за привремените дипломци.

About the Author