fbpx
from €119,00 €109,00
Резервирај

Велигден во Тирана и Албански брег (14-17 април)

Нема оценки

Времетраење

4 дена/2 ноќи

Тип

Specific Tour

Големина на група

Неодредено

Јазик

___

Опис

Print Friendly, PDF & Email

Велигден во Тирана и Албански брег

Тирана-Круја-Драч-Валона-Дерми-Химара-Саранда-Ѓирокастро

Програма: Автобус /  3 дена – бус/2 ноќевања со појадок/ водич

1 ден: 15.04.2023 Сабота / Битола – Круја -Тирана – Драч

Поаѓање за Круја и Тирана од Битола на паркингот Спортска сала во 06.00 часот со туристички автобус. Патот води преку Ќафасан низ Албанија. Круја, родниот град на националниот херој Скендербег. Можност за посета на средновековната тврдина, музејот Скендербег и Старата чаршија. По кафе паузата и прошетката низ старата чаршија, заминување за албанскиот главен град Тирана. Како град, Тирана постоел уште од 17 век, а главен град на земјата е од 1920 год. Тој е најголемиот град во Албанија, град кој има своја боја. Панорамски разглед на градот од автобус: плоштадот со споменикот на националниот херој Скендербег, џамијата Етем бег од ХVІІ век, Пирамидата замислена како музеј на поранешниот диктатор Енвер Хоџа, Националниот историски музеј, Палатата на претседателот, зградите на Министерствата, администрацијата, новите згради на банките, канцелариите, хотелите и првиот локален облакодер. Заминување за Драч. Сместување во хотел. Слободно време за индивидуални активности. Ноќевање 1.

2 ден: 16.04.2023 Недела  /ДрачВалона – Дерми – Саранда

Појадок. Заминување со групата кон Валона. Разглед на Валона кој е пристанишен град со посебно значење, бидејќи ова е местото каде што земјата ја прогласи својата независност од Отоманската империја на почетокот на 20 век. Ќе видиме неколку  споменици и музеи, славејќи ја првата влада на државникот Исмаил Ќемали и притоа ќе се запознаеме со албанската историја (Споменикот на независноста, Џамија Муради,  Замокот Канине, Музејот на историски реликвии).  Ќе видиме опуштени туристички плажи со чисти води кои се оддалечени само неколку километри, и ќе поминеме по  крајбрежниот пат јужно, каде има низа шармантни мали одморалишта што се протегаат вдолж брегот, а под  огромните планински предели на Националниот парк Логора (ќе имаме можност да ги погледнеме на нашиот пат кон Саранда). Патување на најубавиот дел од Албанскиот брег и местата Орикум и Химара.  Пристигнување во Саранда. Сместување во хотел. Можност за прошетка во  еден од најшармантните градови на албанската ривиера, а во текот на летните месеци се чини дека половина Тирана се преселува тука за да ужива во  плажите и богатиот  ноќен живот покрај шеталиштето на морето исполнето со луѓе. Она што некогаш беше заспано рибарско село сега е град кој просперира, и додека Саранда изгуби голем дел од својот шарм во изминатите две децении, таа задржа голем дел од својата харизма. Организирана посета на православна црква за Велигден. Враќање во хотел. Ноќевање 2.

3 ден: 17.04.2023 Понеделник /Саранда-Ѓирокастро – Македонија

Појадок. Заминување за Македонија  со попатни паузи за одмор и посета на градот Ѓирокастро кој е под заштита на Унеско.Потеклото на градот започнува со замокот Ѓирокастро, изграден во IV век од нашата ера. Градот го добил името Аргирокастро, во 1336 година. Во 1417 година бил освоен од османлиската војска. Градот го достигна својот врв во периодот од 1800-1830 година, кога беа изградени монументални куќи за собирање. Првите населби се оние во Чаршија и Хазмурате. Главната карактеристика на Ѓирокастро е интензивната употреба на камен во градењето на куќите, кои личат на мали тврдини, улиците на калдрма, кои сите водат кон Чаршијата. Тука можете да ја посетите Mosамијата на чаршијата, изградена во 1557 година. Поради сите овие карактеристики, Ѓирокастро е познат и како „Камениот град“. Најважната структура на градот е замокот, кој е најголемиот замок во Албанија. Внатре во замокот, можете да го посетите Музејот на оружје, отворен во 1971 година. Овде се изложени оружја од праисторијата до Втората светска војна. Националниот фолк фестивал се одржувал во овој замок во текот на годините. Патот води преку Тепелене-родното место на Али Паша. Пристигнување во Битола во вечерните часови.

Цена на аранжманот: : 119 Еур / 7,378 мкд

За уплата на аранжманот до 28/02/2023 107 Еур/ 6,63400

Деца 2-12 години 69 Еур. Можност за плаќање на рати со кредитна картица.

Цената на аранжманот вклучува:

 • Автобуски превоз на наведената релација
 • Хотелско сместување 2 ноќевања со појадок во хотели со 3* Драч и Саранда
 • Организиран панорамски разглед на албанското крајбрежје
 • Организација на аранжманот и придружник на патувањето

Цената на аранжманот не вклучува:

 • Влезници за музеите и културно историските споменици
 • Патничко осигурување
 • Свечена вечера со фолклор во Саранда 25 Еур/лице
 • Доплата за повратен трансфер во МК: Скопје и Велес 10 Еур/лице, Прилеп, Охрид и Кавадарци 5 Еур/лице

 

За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 40 патници.

За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ и Т.А. Ариес

http://albania.al/destinations/kruja/

http://albania.al/destinations/adriatic-coast/

http://albania.al/destinations/ionian-coast/

http://albania.al/destinations/gjirokastra/

Прочитај Повеќе

Маршута

1 ден: 15.04.2023 Сабота / Битола – Круја -Тирана - Драч

Поаѓање за Круја и Тирана од Битола на паркингот Спортска сала во 06.00 часот со туристички автобус. Патот води преку Ќафасан низ Албанија. Круја, родниот град на националниот херој Скендербег. Можност за посета на средновековната тврдина, музејот Скендербег и Старата чаршија. По кафе паузата и прошетката низ старата чаршија, заминување за албанскиот главен град Тирана. Како град, Тирана постоел уште од 17 век, а главен град на земјата е од 1920 год. Тој е најголемиот град во Албанија, град кој има своја боја. Панорамски разглед на градот од автобус: плоштадот со споменикот на националниот херој Скендербег, џамијата Етем бег од ХVІІ век, Пирамидата замислена како музеј на поранешниот диктатор Енвер Хоџа, Националниот историски музеј, Палатата на претседателот, зградите на Министерствата, администрацијата, новите згради на банките, канцелариите, хотелите и првиот локален облакодер. Заминување за Драч. Сместување во хотел. Слободно време за индивидуални активности. Ноќевање 1.

2 ден: 16.04.2023 Недела  /Драч - Валона - Дерми - Саранда

Појадок. Заминување со групата кон Валона. Разглед на Валона кој е пристанишен град со посебно значење, бидејќи ова е местото каде што земјата ја прогласи својата независност од Отоманската империја на почетокот на 20 век. Ќе видиме неколку  споменици и музеи, славејќи ја првата влада на државникот Исмаил Ќемали и притоа ќе се запознаеме со албанската историја (Споменикот на независноста, Џамија Муради,  Замокот Канине, Музејот на историски реликвии).  Ќе видиме опуштени туристички плажи со чисти води кои се оддалечени само неколку километри, и ќе поминеме по  крајбрежниот пат јужно, каде има низа шармантни мали одморалишта што се протегаат вдолж брегот, а под  огромните планински предели на Националниот парк Логора (ќе имаме можност да ги погледнеме на нашиот пат кон Саранда). Патување на најубавиот дел од Албанскиот брег и местата Орикум и Химара.  Пристигнување во Саранда. Сместување во хотел. Можност за прошетка во  еден од најшармантните градови на албанската ривиера, а во текот на летните месеци се чини дека половина Тирана се преселува тука за да ужива во  плажите и богатиот  ноќен живот покрај шеталиштето на морето исполнето со луѓе. Она што некогаш беше заспано рибарско село сега е град кој просперира, и додека Саранда изгуби голем дел од својот шарм во изминатите две децении, таа задржа голем дел од својата харизма. Организирана посета на православна црква за Велигден. Враќање во хотел. Ноќевање 2.

3 ден: 17.04.2023 Понеделник /Саранда-Ѓирокастро - Македонија

Појадок. Заминување за Македонија  со попатни паузи за одмор и посета на градот Ѓирокастро кој е под заштита на Унеско.Потеклото на градот започнува со замокот Ѓирокастро, изграден во IV век од нашата ера. Градот го добил името Аргирокастро, во 1336 година. Во 1417 година бил освоен од османлиската војска. Градот го достигна својот врв во периодот од 1800-1830 година, кога беа изградени монументални куќи за собирање. Првите населби се оние во Чаршија и Хазмурате. Главната карактеристика на Ѓирокастро е интензивната употреба на камен во градењето на куќите, кои личат на мали тврдини, улиците на калдрма, кои сите водат кон Чаршијата. Тука можете да ја посетите Mosамијата на чаршијата, изградена во 1557 година. Поради сите овие карактеристики, Ѓирокастро е познат и како „Камениот град“. Најважната структура на градот е замокот, кој е најголемиот замок во Албанија. Внатре во замокот, можете да го посетите Музејот на оружје, отворен во 1971 година. Овде се изложени оружја од праисторијата до Втората светска војна. Националниот фолк фестивал се одржувал во овој замок во текот на годините. Патот води преку Тепелене-родното место на Али Паша. Пристигнување во Битола во вечерните часови.

Вклучува/Не вклучува

 • Цената на аранжманот вклучува:
 • Автобуски превоз на наведената релација
 • Хотелско сместување 3 ноќевања со појадок во хотели со 4* Драч, Валона и Саранда
 • Организиран панорамски разглед на албанското крајбрежје
 • Организација на аранжманот и придружник на патувањето
 • Цената на аранжманот не вклучува:
 • Влезници за музеите и културно историските споменици
 • Патничко осигурување
 • Пикник со традиционална храна во Химара 15 Еур лице
 • Свечена вечера со фолклор во Саранда 15 Еур/лице (доколку дозволуваат условите)
 • Доплата за повратен трансфер во МК: Скопје и Велес 10 Еур/лице, Прилеп, Охрид и Кавадарци 5 Еур/лице

Локација

€10,00
од €119,00 €109,00

Можеби ќе ви се допадне