[email protected] + 389 47 22 41 55 + 389 47 22 41 56 +389 72 22 81 55

Запознавање со Индија од прва рака

Print Friendly, PDF & Email
01

Еден стар чичко ни раскажа за едно место во светот, во однос на кое Amsterdam изгледа како зградата на македонското собрание, конзервативно и досадно, па затоа решивме во првата прилика да отпатуваме таму и да….

па, да откриеме дали навистина постои таков Neverland во светот. Како и да е, сега за сега единствено можеме преку мало парафразирање да ви ги пренесеме неговите впечатоци.

Додека му ја полневме чашата со Johnny Walker (black label) а тој си моташе тутун, се замисли и вака ја започна приказната за својата индиска Одисеја.

„Пред некои десетина години, со двајца пријатели – едниот од Босна, другиот од Србија – со кои бевме на работа во Австралија, после завршувањето на работниот период од две години и откако се вративме секој по дома, решивме да си дозволиме самите на себе едно патување до Индија, за кое многу често зборувавме таму ’доле‘. И после неколкумесечно договарање, се најдовме во Белград и полетавме. За самото патување до Индија нема да ви трошам премногу зборови, затоа што тоа трауматично искуство, грабнувањето на еден член на нашата експедиција и шестдневната глад (И не, не сонував! Авионот навистина ни се сруши сред Иран) е премногу за вашите нежни уши (и под ова не мислиме на нашите, туку вашите – и не! Ова не е игра на зборови! – опс, ур!). Затоа веднаш ќе започнам со излегувањето од аеродромот во Delhi – првата мисла ни беше дека мораме да се тргнеме што подалеку од моторот на авионот кој дивјачки грее. Кога после неколку стотина метри сфативме дека не станува збор за никаков мотор, туку за триесет и нешто степени без и малку влага (иако беше полноќ), одлучивме што побргу да си го фатиме патот за кон Хималаите, затоа што таму е наводно поладно. Но пред да успееме и да започнеме да ја остваруваме нашата намера, љубезните домаќини се погрижија никогаш да не ја заборавиме посетата на нивната метропола.

alt

About the Author