Sharm el Sheik

Print Friendly, PDF & Email

Шарм ел Шеик е најпознато монденско летувалиште на Египет. Оддалечено 480 км од Каиро, на крајниот југ на Синајскиот полуостров, во азискиот дел на Египет. Морскиот брег е долг 15 км, составен од три корални заливи Nama Bay, Sharks Bay и Nabqa Bay, опкружени со бедуинските населби, планините и пустината.

 

Она што секако треба да го посетите додека сте во Шарм ел Шеик е манастирот на Св. Катерина. Сместен во подножјето на Мојсиевата гора, каде што ги примил 10-те божји заповеди, овој манастир се смета за најстар христијански манастир на светот. Го основал римскиот император Јустинијан во 527 год. Низ вековите претставувал оаза на мирот, сочуван поради својата изолираност. Темелите на манастирот биле поставени уште во 330 година, кога е изградена капелата, каде што Мојсие го видел пламтечкиот џбун. Името го добил во 9. век по александриската светителка.

Погледнете ја цела понуда