Крит, најголемиот остров во Грција, познат по својот разновиден терен, кој се протега од песочните плажи во Елафониси (Elafonisi-Ελαφονήσι) до Белите планини. Највисокиот врв, Ида, каде се наоѓа Идеоновата пештера, која според грчката митологија е родното место на Зевс.

Главниот град Ираклио (Heraklion/Heraclion-Ηράκλειο) е дом на познатиот археолошки музеј Ираклион, во кој се изложени минојските артефакти и Кносос, како и населба од бронзеното време.

На островот има околу 600.000 жители, кои главно живеат во градовите со богат и разновиден општествен живот.

Остров без река

Како што се возите низ критските предели, забележувате дека на Крит нема река, но и покрај недостатокот на површински речни текови, островот има доволни залихи на вода кои извираат од карстните извори во текот на зимскиот период од годината.

Во минатото, Крит бил покриен со густи шуми од кипарис, бор и зимзелени платани. Меѓутоа, поради честите шумски пожари во минатото, Крит сега е речиси соголен остров обраснат со макија. На западната страна, островот го прекриваат маслинови и плантажи од портокали. Се верува дека Крит е родното место на маслинките.

Како до Крит?

Бидејќи Крит е најоддалечена точка на Грција, во повеќето случаи луѓето одат со авион, додека вистинските авантуристи се одлучуваат за автомобил и патуваат со фери-брод преку пристаништето Пиреја. Иако патувањето трае околу 12 часа, тоа е, секако, незаборавно искуство кое се памети за цел живот.

Авион

Со авион за Крит може да заминете од Скопје со трансфер во Атина со лет за Ираклио или Хања, додека од Солун можете да заминете со директен лет за Хања.

Ц Е Н О В Н И К  З А  Л Е Т О  2 0 2 4

Почитувани,

Програмата за КРИТ се одвива со директен лет од Солун секој ПЕТОК. Аранжманите се со 7 ноќевања.

За секој термин има избор на хотели со достапни типови на соба. Во табелите се наведени цените по лице според типот на соба.

КРИТ ЦЕНОВНИК ПО ТЕРМИНИ ЗА ЛЕТО 2024

14-21 Јуни

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

All inclusive

Skaleta

869

441

662

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

926

1022

Creta Star

4*

Eco Room No Balcony

All inclusive

Skaleta

1002

Creta Royal

5*

Double Sea view

Полупансион

Skaleta

1367

Marianthi Apartments

3* Aprts

Studio Deluxe

Room olny

Platanes

649

Kyma Suites

5*

Standard

Полупансион

Rethymno Town

1061

Grecotel Creta Palace

5*

Bungalow Garden view

Полупансион

Missiria

1821

Rethymno Mare

5*

Deluxe sea view

Полупансион

Skaleta

1014

Rethymno Mare

5*

Deluxe sea view

Полупансион

Skaleta

1014

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба

21-28 Јуни

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

AL

Skaleta

869

441

662

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

926

1022

Creta Star

4*

Dbl Mountain view

All inclusive

Skaleta

1241

Creta Royal

5*

Double room private pool

Полупансион

Skaleta

1512

Rethymno Mare

5*

Dbl Superior Sea view

Полупансион

Skaleta

1140

Rethymno Mare

5*

Dbl Superior Sea view

Полупансион

Skaleta

1140

Jo-An Palace

4*

Double Economy room

Полупансион

Rethymno Town

822

Kyma Suites

5*

Double City view

Полупансион

Rethymno Town

1058

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба

28 Јуни 05 Јули

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

All inclusive

Skaleta

869

441

662

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

926

1022

Creta Star

4*

Mountain View

All inclusive

Skaleta

1115

Creta Royal

5*

Garden View

Полупансион

Skaleta

1031

Jo-An Palace

4*

Standard

HB

Rethymno Town

822

Marianthi Apartments

3* Aprts

Deluxe Apt 2 ADT + 2CHD

RR

Platanes

825

Grecotel Creta Palace

5*

Bungalow Garden view

Полупансион

Missiria

1833

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба

05-12 Јули

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

All inclusive

Skaleta

869

441

662

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

1021

1128

Kyma Suites

5*

Double City view

Ноќ. со појадок

Rethymno Town

1002

Grecotel Creta Palace

5*

Bungalow Garden view

Полупансион

Missiria

1953

Aquila Porto Rethymno

5*

Classic Dbl Urban view

Ноќ. со појадок

Rethymno Town

1235

Marianthi Apartments

3* Aprts

Studio Deluxe

Self Catering

Platanes

737

Thalassi Hotel

3*

Standard Double/Twin

Полупансион

Sfakaki

743

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба

12-19 Јули

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

All inclusive

Skaleta

869

441

662

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

1021

1128

Creta Star

4*

Dbl Mountain view

All inclusive

Skaleta

1292

Creta Royal

5*

Double Garden View

Полупансион

Skaleta

1273

Rethymno Mare

5*

Double Superior Sea view

Полупансион

Skaleta

1298

Rethymno Mare

5*

Double Superior Sea view

Полупансион

Skaleta

1298

Marianthi Apartments

3* Aprts

Studio Deluxe

Room olny

Platanes

687

Kyma Suites

5*

Double City view

Полупансион

Rethymno Town

1159

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба

19-26 Јули

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

All inclusive

Skaleta

869

441

662

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

1021

1128

Creta Star

4*

Dbl Mountain view

All inclusive

Skaleta

1468

Creta Royal

5*

Double Garden View

Полупансион

Skaleta

1430

Rethymno Mare

5*

Double Superior Sea view

Полупансион

Skaleta

1298

Jo-An Palace

4*

Double Garden View

Полупансион

Rethymno Town

895

Kyma Suites

5*

Double City view

Ноќ. со појадок

Rethymno Town

1071

Kyma Suites

5*

Double City view

Ноќ. со појадок

Rethymno Town

1166

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба

26 Јули 02 Август

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

All inclusive

Skaleta

932

504

731

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

1084

1191

Creta Star

4*

Dbl Mountain view

All inclusive

Skaleta

1506

Creta Royal

5*

Double Garden View

Полупансион

Skaleta

1493

Sunrise Studios

3* Aprts

Standard Studio

Self Catering

Sfakaki

680

Sunrise Studios

3* Aprts

One Bedroom Apt

Self Catering

Sfakaki

750

Jo-An Palace

4*

Standard

Полупансион

Rethymno Town

958

Kyma Suites

5*

Double/Twin City view

Полупансион

Rethymno Town

1336

Kyma Suites

5*

Double/Twin City view

Ноќ. со појадок

Rethymno Town

1241

Kydon

4*

Classic

Ноќ. со појадок

CHANIA

777

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба

02 09 Август

Хотели

Кат.

Тип на соба

Услуга

Локација

Цена*

3 креветна

соба*

1-во

дете

2-ро

дете

Azul Eco Hotel

4*

Standard room

All inclusive

Skaleta

932

504

731

Minos

4*

Standard room

Полупансион

Rethymno Town

1084

1191

Creta Star

4*

Double Side Sea View

All inclusive

Skaleta

1254

Creta Royal

5*

Double Garden View

Полупансион

Skaleta

1405

Sunrise Studios

3* Aprts

Standard Studio

Self Catering

Sfakaki

680

Sunrise Studios

3* Aprts

Standard Studio

Self Catering

Sfakaki

680

Jo-An Palace

4*

Standard Garden

All inclusive

Rethymno Town

1058

Marianthi Apartments

3* Aprts

Studio Deluxe

Room olny

Platanes

750

Marianthi Apartments

3* Aprts

Deluxe room (Capacity 3)

Room olny

Platanes

794

Grecotel Creta Palace

5*

Family Bungalow Garden view

Ноќ. со појадок

Missiria

3276

Kyma Suites

5*

Double/Twin City view

Ноќ. со појадок

Rethymno Town

1128

Kyma Suites

5*

Double/Twin City view

Ноќ. со појадок

Rethymno Town

1279

Ariadne

3*

Standard Studio

Ноќ. со појадок

Platanes

788

*цена по лице при сместување во двокреветна/трикреветна соба