Print Friendly, PDF & Email

Работа во Австралија

Австралија има силна квалификувана работна сила од околу 10 милиони луѓе. Поголемиот дел се образовани и добро обучени, некои имаат одредени курсеви или универзитетски квалификации.

Тековната месечна Австралиска стапка на невработеност е 5,8% – која е релативно стабилна ( од Март 2009 година ). Годишниот просек на австралиската стапка на невработеност е 4,9%, што е добар показател на моменталната економска клима.

Годишниот просек на работни места изнесува 179.600, со значително мнозинство на слободни работни места во приватниот сектор (160.700) во споредба со 18.800 работни места во јавниот сектор.

Невработеност од страна на државата

Држава / Регион Стапка на невработеност Слободни работни места
(Месечен Тренд) (Годишен просек)

 

Државна територија 3,4% 6,400

Нов Западен Велс 4,9% 47,300

Северна Територија 4,0% 4,200

Јужна Австралија 5,2% 10,400

Тасманија 7,3% 2,300

Викторија 5,5% 40,800

Западна Австралија 3,8% 28,000

Квинсленд 5,5% 41,600

Можностите за вработување во Австралија ќе зависат од тековните локални / регионални економски услови и видот на работата што се бара. Австралијците уживаат флексибилен систем на работни односи, кој им овозможува на работниците и работодавците да преговараат, додека федералните закони постојат за да обезбедат минимална стапка на исплата и минимални права.

Секоја недела се огласуваат илјадници работни места, создавајќи неверојатно различни можности за работа за квалификувани професионалци, занаетчии или студенти дипломирани на Австралиските универзитети. Сите кои бараат работа, треба да бидат во можност законски да работаат во Австралија – да поседуваат соодветна виза.