На 50-километри од Валона, се наоѓа „Дерми“, место сместено на средина помеѓу Валона и Саранда. Дерми е туристичко место, каде се приметува грчко влијание. Во Дерми е дефинитифно најубавата плажа на целото албанско крајбрежје. Стокмена долга плажа, кристално чиста вода, каде се мешаат трикизната и сина боја на морето.

Љубезни домаќини, но ретко кој говори англиски јазик

Доколку се решите годишниот одмор да го поминете на албанското крајбрежје, љубезните домаќини ќе се потрудат да се чуствувате пријатно во секоја смисла на зборот. Фини, насмеани ликови, евидентно е дека имаат посетувано италијански курсеви кога е во прашање туризмот. Но, сепак, проблем е непознавањето на англискиот јазик, иако мениата во рестораните и кафулињата се на албански и англиски јазик.

Лето 2024 во припрема…