Албанија од година во година станува сè попопуларна туристичка дестинација благодарение на нејзината зачудувачка глетка, интересни историски места и пречек на луѓето. Ова е една од најмалку посетените земји во Европа и скапоцен камен кој чека да се истражи. Достапен е, има добра инфраструктура и толку уникатно локални места што не можат да се најдат на друго место.

Саранда

Сместена на самиот југ на Албанија, Саранда е мал град со повеќе од 300 сончеви денови во годината. Привлекува се’ повеќе гости со својот шарм, а неодамна стана хит дестинација за туристите и од Македонија. Саранда е украсена со волшебни плажи со бел песок, бројни маслинови градини, сите на јонското крајбрежје, спроти познатиот грчки остров [...]

Ксамил

Ксамил е скриен скапоцен камен, кој се наоѓа на албанската ривиера и сигурно е дека е една од најдобрите приморски дестинации за летен одмор во Европа. Помина доста време откако Европа доби нова туристичка дестинација. Повеќето се класици на кои сме патувале со години, но Ксамил само што почна да добива повеќе посетители во последните [...]

Валона

Валона прераснува во европска туристичка дестинација, на самата граница помеѓу Јадранското и Јонското море. Се чини, место идеално за летување на просечно македонско семејство. Поефитно од Грција, дури и од Скопје. Официјална валута е „лек “, сепак не е проблем и да платите во евра, но кусурот го добивате во леки. Во секој маркет, ресторан, [...]

Дерми

На 50-километри од Валона, се наоѓа „Дерми“, место сместено на средина помеѓу Валона и Саранда. Дерми е туристичко место, каде се приметува грчко влијание. Во Дерми е дефинитифно најубавата плажа на целото албанско крајбрежје. Стокмена долга плажа, кристално чиста вода, каде се мешаат трикизната и сина боја на морето. Љубезни домаќини, но ретко кој говори [...]