Print Friendly, PDF & Email

СКИ ЗОНА ДВЕ ВО ЕДНО * ПАМПОРОВО И МЕЧИ ЧАЛ

Во 2016 година, за прв пат во Бугарија, две соседни скијачки области Пампорово и Мечи Чал започнаа да работат во тандем со единечен билет и транспортен систем, претворајќи ги одморалиштата во еден од најатрактивните комплекси за зимски спортови и забава. Проектот има за цел да создаде најголем атрактивен спортски центар на Балканот, зајакнување на конкурентноста, активно користење на достапните природни ресурси и овозможување на Бугарија да биде домаќин на попрестижни спортски настани во секоја од ски-места.

Започна во летото 2016 година, почетокот на подобрувања во инфраструктурата на двете скијачки области, така што ќе им се обезбеди потребната индикативна и пристапна транспортна состојба. Дневната лифт карта за ски-областа Пампорово дава пристап до ски-областа Мечи Чал. За погодност, се обезбедува посебен превоз преку шатл-автобусите на закажаниот распоред, што ќе го олесни преминот кон двете скијачки области. Ски-автобусите можат да се користат бесплатно од секој клиент кој купил лифт картичка, валидна за денот на користење на транспортната врска. По должината на трасата има 3 постојки, а патоказите ги информираат туристите за тековниот распоред за ски-автобусите.

Застанувања: 1. Ски центар 2 – Малина 2. Ски центар 1 – Автобуска станица 3. Ски центар Мечи чал

Покрај сите проекти за поврзување на двете скијачки области, гостите во одморалиштето ќе ја забележат и ажурираната карта на ски-спотот Пампорово, во која годинава е вклучена и скијачката област Мечи Чал. Електронска мапа на ски-зоната, која ја покажува моменталната состојба на објектите – отворени / затворени падини, лифтови и лифтови, е поставена веднаш до ски-лифтот бр.2 на ски-центарот Студениц.

Ски област на Пампорово

Висина на Пампорово: 1650 метри
Највисока точка: 1926 метри
Лифтови (лифтови): 7
Возови: 6
Капацитет: 13,000 луѓе / час
Зеленици: 18%
Сина: 44%
Црвено: 20%
Црна: 18%
Инсталација на снег: 200 пиштоли
Област за деца со подвижна лента 24 метри

ПОВЕЌЕ ЗА УРБАНИСТИЧКИОТ ПЛАН

Скијачката област Мечи Чал има скоро 20 км тешки скијачки падини и скијачки падини, кои подлежат на категоризација и проширување за да се исполнат сите меѓународни барања. Областа за скијање е исто така поволна за развој не само на традиционалното скијање, туку и на биатлонот, крос-кантри скијање и сноубординг.

За време на зимската сезона (2016-2017) беше подготвена една од најдолгите писти за алпски дисциплини во Бугарија – патеката „Мечи Чал“ 1 (црвена) со должина од скоро 3 км, која ги има сите потребни карактеристики за прифаќање на натпревари од светот ранг. Проектот за скијачко подрачје за следните години вклучува уште една од најдолгите писти во земјава за просечно напредна должина од скоро 6 км во должина, како и потешка патека за длабок снег и 1,2 км послободни спушти. Треба да се изгради нов модерен и моќен вештачки систем за снег што ќе обезбеди снежна покривка на главната рута и соседните падини во текот на целата сезона.

Љубителите на зимските спортови можат да го користат модерниот лифт со 4 седишта на француската компанија Помалски, со капацитет од 2000 луѓе на час. Со него, растојанието од 2700м од ски центарот Мечи Чал до самитот е само 9 минути. Широкопојасниот опсег е од австриската компанија AXESS – брза и сигурна за да се избегне акумулацијата на лифтот во најпрометните часови во денот.