Print Friendly, PDF & Email

Пазар на работа и индустрии во Нов Зеланд

 

Нашиот пазар на труд се движи во нагорна линijа во последните години, воден од солиден економски раст од околу 3% на годишно ниво. Како одраз на тоа, невработеноста достигна 10% во 2018 година.

Додека растот во економијата и во работните места се предвидува да се намали малку по 2021 година, владата сепак очекува работната сила да порасне на 1,8% на годишно ниво – што значи на Нов Зеланд ќе им требаат нешто повеке од 47,000 работници годишно во блиска иднина.

Повеќето од овие работни места ќе бидат во високо квалификувани занимања и се очекува повеќето да бидат пополнети од луѓе кои доаѓаат во Нов Зеланд од прекуокеанските земји. Можеби – луѓе како тебе.

 

Нов Зеланд има многу работни места за специјалисти во сектори како што се здравството, инженерството и ИТ. Но, постојат можности и за работнички со повеќе вештини, особено во секторот градежништво.

Занаети

Нов Зеланд отсекогаш ги пречекувал луѓето со работни вештини. Но, некои вештини се особено барани. Овие карактеристики се на официјалните списоци на „Суштински профреција на побарувачка“ (ESID), кои редовно се ажурираат.
Ако вашата работа е на една од овие списоци, тоа значи дека Владата прифаќа дека нема доволно Новозеланѓани квалификувани за улогата, така што работодавачи треба да регрутираат од странство. Под претпоставка дека имате вистински квалификации и искуство, тоа ќе го олесни добивањето виза.

Во моментов, списоците опфаќаат профеција во овие сектори:
*Земјоделство и шумарство
*Градежништво
*Образование
*Инженерство
*Финансии / бизнис
*Здравствени и социјални услуги
*ИКТ и електроника
*Рекреација, угостителство и туризам
*Наука
*Занаети
*Транспорт

Опции за виза

Постојат различни видови визи за кои можеби имате право да аплицирате.

Работните визи се за привремен престој во Нов Зеланд, но некои може да доведат до престој. Резидентните визи ви овозможуваат да останете на неодредено време и да пристапите до повеќе јавни услуги финансирани од државата.

*Визи за работа

Дури и ако вашите работни вештини не се на списоците, сепак ќе бидете во можност да добиете виза.
Ако можете да добиете сигурна понуда за работа и вашиот работодавец може да покаже дека не може да најде Нов Зеланд за слободното место, тогаш можеби ќе можете да аплицирате за работна виза.

*Започнување
Првиот чекор обично е наоѓање работа. Проверете каде вашите работни вештини најдобро ќе одговараат и кои работодавачи што бараат вашите знаење.

*Прогноза на краткорочни работни места
Во првите месеци на 2021, се очекува зголемување населението, а со тоа и поголеми трошоци на владата и поволни цени на извозот кој ке ја одржуваат економијата стабилно да расте. За возврат, нашиот пазар на труд ќе биде силен.

Бројот на работни места ќе расте буквално во секој вид на работа. Но, најголемо зголемување ќе има во деловните услуги, градежништвото/ комуналните услуги, здравствената заштита / социјалната помош и образованието.

Кои региони

Генерално, повеќето нови работни места ќе бидат во Окланд и Велингтон на Северниот остров. На јужниот остров, Марлборо, Тасман и Западниот брег ќе бидат во помал обем.

На брзорастечкиот сектор за деловни услуги ќе им требаат високо квалификувани работници, особено во урбаните региони како Окланд и Велингтон.

Работодавaчите за градежништво и комунални услуги ќе бараат професионалци, техничари и трговски работници и работници низ целата земја, но особено во Окланд.

Секторот за јавни услуги (кој обезбедува работни места во јавната администрација и безбедност; здравствена заштита / социјална помош и образование / обука) ќе создаде многу нови работни места – четвртина од вкупниот број што се очекува во 2021 година. Растот во овој сектор ќе дојде од потребата да се обезбедат услуги како образование, грижа за децата и социјална грижа. Повеќето нови работни места ќе бидат во урбаните области, вклучително и во регионите Ваикато и Заливот на Пленти.

*Кои работни места

Побарувачката за „високо квалификувани“ работници се предвидува да расте побрзо од вкупните работни места во следните три години.

Видовите високо квалификувани занимања што се очекува да растат најбрзо вклучуваат деловни и системски аналитичари и програмери; Менаџери за ИКТ; архитекти, планери и геодети; рекламирање, односи со јавност, менаџери за продажба; и правни професионалци.

Сепак, ‘квалификувани’ работници исто така ќе бидат барани, особено стаклари, малтерџии и плочкари; електричари; водоводџии; шнајдери и работници за работа во фабрика и инженерство.