Бањите во Србија го претставуваат најважниот дел од туристичката понуда на земјата. Србија има повеќе од илјада извори на минерална вода и над 40 бањи, од кои многу датираат од далечното римско време.

Секој од нив е уникатен на свој начин, а покрај лекувањето на разни здравствени проблеми, повеќето од нив се популарни и омилени дестинации за туристите во текот на целата година.

Хотел Цептер – Врњачка Бања

На местото на некогашниот хотел Звезда, во централниот дел на шеталиштето на Шеталиштето и со површина од 11.445 м2, денес се наоѓа прекрасниот хотел Цептер, еден од најголемите и највпечатливите хотели во Врњачка Бања. Хотелот е уникатна комбинација на старо и ново. Стариот дел, од 1920 година, е изграден директно на Шеталиштето, главната пешачка улица […]

Planinka 3*- Куршумлиска Бања, Србија

Куршумлијска бања се наоѓа на околу 450 м надморска височина, 272 км од Белград, 73 км од Ниш и 11 км од Куршумлија. Позната е по спектар на различни термоминерални води со температури од 14°C до 67°C. Термоминерална вода која се користи во медицинскиот блок на хотелот „Планинка“ и базените, спаѓа во категоријата на високо […]

Jelak Spa 3*- Луковска Бања

Луковска Бања се наоѓа на југот од Србија, на источните падини на планината Копаоник. Иако се наоѓа на надморска височина од 681 метри, што ја прави највисоката бања во Србија, опкружена е со планини и висини од над 1000 метри, што овозможува блага умерена клима. Луковска Бања е позната по изобилството на минерални води, по […]

Radan Spa 3*- Пролом Бања, Србија

Пролом Бања се наоѓа во Јужна Србија, на падините на Радан планина. Првенствено позната по лековитaта вода, која припаѓа на ретка група вода со високи вредности: висока алкална (pH 8,8 до 9.2), ниска (сув остаток од 148 mg / l) бикарбонат. Со цел да ве приближиме до овој уникатен подарок на природата, ви овозможивме да […]

Tonanti Spa 5*- Врњачка Бања, Србија

Врњачка Бања е најголемото и најпознатото бањско одморалиште во Србија и пошироко и атрактивен туристички центар за одмор и рекреација. Таа е и најпопуларна туристички дестинации во Србија. Затоа, таа со право го носи ласкавиот епитет „Кралица на туризмот“. Се наоѓа во областа Рашка, на надморска височина од 227м , сместена помеѓу планината Гоц и […]

Vrnjačke Terme Spa 4*- Врњачка Бања, Србија

Во срцето на Врњачка Бања, во близина на добро познатата јапонска градина, се наоѓа комплексот на водното кралство Врњачка Терме. СПА центар: Има 8 базени и 4 тобогани во целиот комплекс. Има 5 затворени базени, 3 надворешни Базените се со термално-минерална вода со температура од 32℃ до 36℃. Термичка вода во комплексот Врњачка Терме извира […]

Fontana Spa 4*- Врњачка Бања

Хотел „Фонтана“ е единствениот хотел во Врњачка Бања на крстопатот на љубовта и природата. Веднаш до паркот, кој се простира на 60 хектари уредена површина, а од друга страна близу до познатиот „Мост на љубовта“ и шеталиштето. Лоби барот е исто така омилено место за дружење…. Хотелот „Фонтана“ е категоризиран со 4*, според меѓународните стандарди. […]

Grand Tornik 5*- Златибор

Гранд Хотел Торник, единствениот хотел со 5 *на Златибор, и е вистинскиот избор за оние кои сакаат да ја доживеат оваа дестинација на сосема нов начин. Се наоѓа на надморска височина од 1.010 метри. Ексклузивен СПА центар на 2.250 м2, најсовремен конгресен комплекс, атрактивна тераса од 1.500 м2 со прекрасен панорамски поглед на врвовите на […]