Print Friendly, PDF & Email

Арекипа (регион)-Перу

 

Арекипа е регион во југозападно Перу. Регионот се граничи со регионите Ика,Ајакучо,Апуримак и Куско на север, со регионот Пуно на исток, со регионот Мокегва на југ и на запад излегува на Тихи Океан. Главен град е Арекипа.

Тој е вториот најнаселен град во Перу, по Лима, со градско население од 1.008.290 жители според националниот попис во  2017 година.Во зима е потопло отколку во лето.Неговиот прекарот е  „белиот град“ (la ciudad blanca, на шпански), затоа што многу од зградите во областа се изградени од силарен, бел камен. Оваа карпа била ископана од многуте вулкани што го опкружуваат градот, вклучувајќи го и високиот Ел Мисти.

Градот е основан на 15 август 1540 година, под името „Прекрасна вила на нашата дама на претпоставката“ во името на Маркиз Франциско Пизаро. На 22 септември 1541 година, монархот Карлос V наредил да се нарече „Град Арекипа“.Исто така, тоа е лулка на значајни интелектуални, политички и религиозни личности.Неговиот историски центар се протега на површина од 332 хектари [10] и е прогласена за место за светско наследство на УНЕСКО.

Вулканот Мисти, исто така познат како Путина или Гуагуа Путина е стратовулкан од андзит, дацит и риолит лоцирано во јужниот дел на Перу во близина на градот Арекипа. Со својата сезонска снежна покривка и симетричен конус, Мисти стои на 5.822 метри над морското ниво и лежи помеѓу планината Чачани (6.075 )и вулканот Пичу Пичу (5,669 метри ).Последната ерупција беше во 1985 година, 198 години по претходната документирана ерупција.

Кањонот Колка е кањон на реката Колка во јужниот дел на Перу, кој се наоѓа на околу 160 километри северозападно од Арекипа. Таа е трета најпосетувана туристичка дестинација на Перу со околу 120.000 годишно.  Со длабочина од 3.270 метри, е еден од најдлабоките во светот. Долината Колка е шарена долина на Андите со корени пред Инките, и градови основани во шпанско колонијално време, сè уште населени со луѓе од културите Колагуа и Кабана. Локалното население ги одржува своите традиции и продолжува да ги култивира пред-инка зачекорините тераси, наречени адени.

Археолошките локалитети вклучуваат Пештери на Молепунко над Калали каде карпеста уметност (за која се вели дека е стара 6.000 години) ја прикажува припитомноста на алпаката; мумијата на Паракра, над Сибајо; Форталеза де Чимпа, реконструирана планинска монопола, која гледа надолу на Мадригал; урнатини од предхиспанското населби низ целата долина; и многу други. Кањонот е дом на Андовиот кондор која е исто така многу популарна атракција. Кондорите можат да се видат одблизу бидејќи летаат покрај sидовите на кањонот и се популарна атракција.