Print Friendly, PDF & Email

„Перу“ има некои од најголемите биодиверзитети во светот. Таа се смета за втора земја со најголем биодиверзитет во светот според National Geographic. Таа е четврта земја со најмногу тропски шуми во светот и е 9-та земја на планетата земја со најголема шумска област.Еве некои од најуникатните животни во Перу…

АНДИСКИОТ ПЕТЕЛ НА КАРПИТЕ

Сметано на една од најдобрите светски дестинации за наблудување птици, Перу се рангира на второто место во однос на уникатните видови птици, при што постојано се откриваат нови видови. Андскиот петел на карпата е  национално животно во земјата и спектакуларно обоената птица се наоѓа длабоко во областите шуми на Андите, каде го поминува поголемиот дел од денот скокајќи нагоре и надолу на гранките, испуштајќи крикови и крцкања за да привлечат партнер. Не е ни приближно толку „познат“ како многу други птици во Перу, Андискиот петел на карпите од една од најбараните од посветени ентузијасти, па дури и повеќето кај нас се загарантирани да не зачуди оваа птица.

 

Делфинот на реката Амазон, познат и како розов речен делфин или бото, живее само во слатка вода. Се наоѓа во поголемиот дел од речните сливови на Амазон и Ориноко во Боливија, Бразил, Колумбија, Еквадор, Гвајана, Перу и Венецуела. Проценето е дека има околу  десетици илјади. Сепак, таа е класифицирана како ранлива во одредени области како резултат на браните што фрагментираат и загрозуваат одредени популации, како и од други закани како што се загадување на реките и езерата.

Јагуарите се силни пливачи и алпинисти и бараат големи области на тропска дождовна шума и делови од коритото за да преживеат. Ловот и загубата на живеалиштата поради уништувањето на шумите продолжуваат да го загрозуваат опстанокот на овие чудесни мачки. WWF соработуваше со владата на Бразил за успешно да ги заштити големите блокови на шумата Амазон за јагуарот. Во Перу, WWF продолжува да ги следи јагуарите за да дознае повеќе за нивните барања за живеалишта.

Ламите се родни во Перу, Чиле, Боливија и Аргентина во Јужна Америка. Тие се поврзани со камилата, и се најстарото домашно животно во светот.  Таа се користеше како храна и како превозно средство за  Инките.Ламите не се исти како нивниот помал, мек братучед алпака. Лама плукаат кога ќе се вознемируваат, затоа внимавајте.Крзното на Лалама може да биде црна, бела, кафеава или црвеникава.

 

Kондорот на Андите е едно од најголемите птици грабливки во светот, со тежина од 9 до 11 килограми. Возрасните можат да достигнат височини од четири стапки, со крилен распон до 10 стапки. Мажјаците обично се поголеми од женките. Кондорите на Андите се претежно црни со меки бел јака околу вратот и бели лепенки по должината на нивните крилја. Овие птици имаат ќелави сиво црвени глави, а мажјаците имаат месести грутки на предниот дел на нивните глави наречени caruncle. Нивните клунови се големи и закопчани, и имаат големи нозе со остри канџи, дозволувајќи им лесно да ги раскинат оброците.