Print Friendly, PDF & Email

Националниот парк Теиде е најголемиот парк на Канарските острови.
Патување што треба да биде на врвот на списокот што мора да се види од сите што го посетуваат Тенерифе.
Уникатен пејзаж на кратери,вулкани и реки на скаменета лава,опкружувајќи ја импресивната силуета на вулканот Теид,која се наоѓа на 3.718 m надморска височина.
Опсерваторијата Теиде е на планината Теиде со надморска височина од 2400м.Таа е најголемата светска сончева опсерваторија и има идеална локација за набљудување на сонцето или ноќното небо.Исто така е вклучена во списокот  на светското културно наследство на УНЕСКО.

 

Постојат многу услуги организирани за посетителите за да можат да ја откријат и уживаат оваа област:пригодна патна мрежа низ целиот Парк,два центри за посетители кои откриваат дел од тајните на паркот,бар и ресторани за освежување,изобилство на уживање за да се добие панорамски поглед на целиот парк.
Широка мрежа на патеки за посетители кои сакаат да откријат повеќе од паркот,па дури и два вида сместување,хотелот Las Cañadas del Teide Parador и Altavista Refuge,кој се наоѓа на надморска височина од 3.270 метри.
Часови за отворање: 24 часа
Билети: Бесплатно