Print Friendly, PDF & Email

СКИ РЕСОРТИ И СКИ ЦЕНТРИ ВО СЛОВЕНИЈА

Ски ресорт Церкно

Ски-центарот Церно се наоѓа на маргината на регионот Горење, каде што веќе започнува регионот Приморје.
Тој е најмодерниот и во исто време најпријатниот ски-центар во Словенија. Скијачкиот простор е отворен за скијачи од сите возрасти и категории, во случај на недостаток на снег има машини за правење снег, а постојат и патеки за скијачи во крос.
Посебно внимание се посветува на најмладите скијачи, па на располагање им се многу активности. На врвот на ски центарот има ресторан за самопослужување во алпски стил со тераса за посетители, кој нуди разновидни јадења базирани на локални состојки.
Одлични скијачки патеки, најсовремени и најбезбедни скијачки капацитети, квалитетна понуда на дополнителни услуги, на чело со алпскиот ресторан Alpska perla на врвот на скијачкиот центар се главните причини за да се биде најдобриот словенечки ски-центар во сезоните 2010/ 11, 2011/12, 2012/13, 2016/2017, 2017/2018 како што гласаа посетителите и слушателите на Радио Словенија и во исто време повторно ја добија Наградата за семејни скијачки центри.Ски центарот Церно посветува големо внимание на семејствата со деца. Во непосредна близина на врвот на ски-центарот има полигон со лифт за тепих и кружен тек.Децата можат да бидат сами во топлата градинка, во друштво со своите родители или нашите дадилки и да играат, да цртаат, да гледаат телевизија – да прават многу интересни работи, што ќе го направат вашиот скијачки одмор незаборавно искуство

Ски-центарот Вогел

Ски-центарот Вогел – Бохињ се наоѓа во Горењска (Горна Карњола) (Словенија). За скијање и сноуборд има на располагање 22 км патеки. 9 лифтови ги превезуваат гостите. Зимскиот спортски простор е сместен помеѓу надморска височина од 569 и 1.800 m.Ски-центарот Вогел се наоѓа во Националниот парк Триглав на Јулијанските Алпи. Од Уканц во задниот дел на долината Бохињ, вклучувајќи го и езерото Бохињ, гондола лифт ги превезува посетителите до одморалиштето за зимски спортови на 1.540 метри. Лифтовите за столици и влечните лифтови ве носат на патеките за скијање и сноуборд. На планинската станица на гондола-лифтот има простор за деца, како и планински куќички и одредено сместување. Еден белег во Бохињ е патеката долина „Жагарјев грабен“ која опфаќа растојание од 7,5 километри и висинска разлика од над 1.200 метри. Од највисоката точка во ски-центарот води до езерото Бохињ, кое можете да го видите само од оваа патека. Погледот на Триглав е голема атракција. Со 2.864 метри таа е највисоката планина во Словенија. Многу од патеките во ски-центарот се погодни за почетници. Зимското спортско одморалиште Фогел генерално ужива во изобилство природно.

Мариборско похорје

Мариборско похорје заедно со Арех се смета за најголемиот зимски центар во Словенија, покривајќи приближно 42 километри различни скијачки патеки и патеки со 17 оперативни жичарници и ски-лифтови. Со широк спектар на патеки – за почетници и напредни скијачи, Похорје особено се етаблира како популарен семеен ски-центар. Во зима, Мариборско Похорје нуди повеќе од седум километри осветлени ски патеки за ноќно скијање. Покрај скијање и сноуборд, Похорје нуди и многу други различни зимски активности

Голте ски ресорт

Ски-центарот Голте се наоѓа во Савињска (Словенија). За скијање и сноуборд има на располагање 8,5 км патеки и 1,5 км ски патеки. 7 лифтови ги превезуваат гостите. Зимскиот спортски простор е сместен помеѓу надморска височина од 1.150 и 1.570 m.
Планинскиот ски-центар Голте се наоѓа над Мозирје, во долината Горна Савиња. Скијачките писти се проширени од 1000 до 1500 метри надморска височина и се соодветни за почетници и искусни скијачи. Хотел Голте се наоѓа веднаш до падините. Одморалиштето е совршено за да најдете мир среде природата, да се опуштите во велнес центарот и да вкусите вкусни кулинарски специјалитети на Словенија. Како што вели нивното мото: “Зграпчи го денот!”

Ски ресорт Рудно-Железнички

Ски-центарот Рудно – Железники се наоѓа во Горење (Горна Карњола) (Словенија). За скијање и сноуборд има на располагање 0,4 км падини. 1 лифт ги превезува гостите. Зимскиот спортски простор се наоѓа помеѓу надморска височина од 490 и 571 m.

Скијање Три кралеви

Ски-центарот Трије Краљи се наоѓа во Подравска (Словенија). За скијање и сноуборд, достапни се падини од 2,8 километри. 2 лифтови ги превезуваат гостите. Областа за зимски спортови се наоѓа помеѓу надморска височина од 1.200 и 1.347 m.