Print Friendly, PDF & Email

Зошто Парга треба да биде ваша следна дестинација?

Парга Грција е прекрасен град во западниот дел на земјата. Она што е фасцинантно за Парга е тоа што иако е град на копното, неговата глетка потсетува на остров! Затоа е популарна дестинација за летни одмори. Опкружена со бујно зеленило и кобалтно море, Парга може да се пофали со уникатен природен амбиент. Градот Парга, кој се наоѓа на падините на еден рид, изгледа како разгледница.

Најдобри плажи во Парга

Надвор од градот лежат бројни плажи во Парга. Валтос, Саракинико и Лихнос се најдобри! Нивните кристално чисти тиркизни води и прекрасниот амбиент никогаш не успеваат да ги воодушеват посетителите! Најлесен начин да се стигне до овие плажи е со брод од пристаништето во Парга. На пристаништето Парга, исто така, ќе имате можност да ги вкусите вкусните локални рецепти, бидејќи е обложена со многу традиционални таверни!

Изглед кој воодушевува

Овој мал град има прекрасен амбиент! Шарени куќи изградени на падините на планина, со неверојатен поглед на морето, егзотични плажи со тиркизни води и природно опкружување, прекрасен природен пејсаж.Првото нешто што ви привлекува внимание додека се приближувате до Парга со траект е бујното зелено островче со бела црква на влезот од пристаништето Парга. На врвот на еден рид над градот Парга се наоѓаат урнати ѕидови на венецијански замок, остаток од венецијанското владеење.

Полн со елегантни двокатни дворци со шарени ѕидови, тој е неверојатно фотогеничен. Градот Парга е туристички развиен, што значи дека има многу хотели, ресторани и објекти во Парга. На врвот на еден рид над градот Парга лежат урнатините на стариот венецијански замок, изграден во 11 век. Вреди да се посети! Друг замок што вреди да се посети е Отоманскиот замок Антуса, кој бил изграден во 19 век од Али Паша.

Активности во Парга и околината

Ако сакате истражување, ќе бидете среќни да знаете дека Парга е совршена основа за екскурзии до блиските Сивота, Превеза и Лефкада. Друга пријатна активност во Парга е планинарењето, особено во изворите на реката Ахерон. Многу стари пешачки патеки го минуваат регионот на Парга и водат до средновековни замоци, планински села, затскриени плажи и ридови со поглед што го одзема здивот. Пешачењето е најдобро во есен и пролет, кога времето не е толку топло. Во лето, долгото пешачење може да биде тивко непријатно. Рафтинг се практикува и во реката Ахерон. Има компании кои организираат рафтинг тури по речната рута од изворите до Јонското Море. Многу центри за водени спортови се наоѓаат и на плажата Амудија и на другите плажи помеѓу Парга и Превеза.

Парга можеби е копнена дестинација, но во својата суштина е островска дестинација! Воодушевувачките тиркизни води, песочните заливи, дивите природни пејзажи и зелените островчиња создаваат идеална средина во која ќе ужива секој посетител!