Print Friendly, PDF & Email

IRCC штотуку објави нова политика за да им помогне на поранешните меѓународни студенти да живеат, да работат и да продолжат да придонесуваат за Канада.
Странските работници во Канада со истечен или истечен PGWP и погодени од пандемијата ќе можат да аплицираат за друга отворена работна дозвола за да можат да останат во Канада и да го следат работното искуство потребно за да се квалификуваат за постојан престој.
Носителите на PGWP можат да аплицираат за отворена работна дозвола според јавната политика без оглед дали:
• да имате PGWP што истече на или по 30 јануари 2020 година или PGWP што истекува за 4 месеци или помалку од датумот кога ќе се применуваат
• сè уште се во Канада
• имаат валиден привремен статус или аплицираат за враќање на нивниот статус
Новата работна дозвола ќе важи 18 месеци. Апликациите ќе бидат отворени од 27 јануари до 27 јули 2021 година.
Ова е дел од напорите на канадската влада да ги поддржи странските меѓународни погодени од пандемијата COVID-19.
Меѓународните студенти помагаат во создавање работни места и пополнување на недостаток на работна сила во Канада. Повеќе од 58.000 дипломирани студенти успешно аплицираа за трајно имигрирање во 2019 година и оваа бројка се очекува да порасне во 2021 година.

#pgwp #immigratetocanada #immigrationservices #canadianpermanentresidency #permanentresidentcanada #canada #studyincanada #workincanada