Стара Планина • зимoвање со стил

Раскошната убавина на Стара Планина освојува и плени, не само во зима, туку и во текот на целата година. Тоа е идеално место за љубителите на недопрената природа, кои сакаат да го откријат огромното богатство на оваа планинска убавина на истокот на Србија.

Стара Планина спаѓа во групата на крунски планини. Главниот синџир е долг околу 550 километри, а се протега од Зајечар до Црното Море. Дел од овој венец ја означува и природната граница меѓу Србија и Бугарија. Стара Планина има и друго име – Балкан, па затоа Балканскиот Полуостров го добил името по оваа планина.

Еден од најубавите предели на Стара Планина е природниот резерват Бабин заб, кој се наоѓа на надморска височина од 1.758 метри. Стрмните падини, острите искачувања, прекрасните водопади, полињата со шумски плодови, богатите шуми, даваат можност за развој на различни форми на туризам. Карактеристичен е растителниот и животинскиот свет на Стара Планина, па во подножјето на Бабин  заб има живеалиште на субалпска бука, а во потоците и реките има кафеава пастрмка.

Стара Планина изобилува со лековити билки и печурки, а е дом на многу видови ретки растенија. Во селата во подножјето на Стара Планина ќе ве пречекаат љубезни домаќини, секогаш подготвени да ги пречекаат патниците со автентичен оброк, на кој дефинитивно ќе најдете „белмуж“, специјалитет од овој регион, направен од сирење и пченка. брашно.