Print Friendly, PDF & Email

 

Канадските граѓани и постојаните жители на Канада можат да го спонзорираат брачниот другар, партнерот во обичајното право, брачниот партнер, зависното дете (вклучувајќи посвоено дете) или друг роднина со право (како родител или баба и дедо) за да станат канадски постојан жител.
Кога ќе пристигнете во Канада како постојан жител, можете да живеете, да студирате и да работите тука, но мора да вложите максимални разумни напори за да ги обезбедите вашите и основните потреби на вашето семејство.
Ако спонзорирате роднина да дојде во Канада како постојан жител, вие сте одговорни за финансиска поддршка на вашиот роднина кога тој или таа ќе пристигне тука. Како спонзор, мора да бидете сигурни дека вашиот сопружник или роднина нема потреба да бара финансиска помош од владата.
Одредени покраини, како Саскачеван, Манитоба и Островот Принц Едвард, им нудат на членовите на семејството спонзорски програми за повторно обединување на семејствата. Ако имате близок роднина кој живее во која било од овие провинции, тие можат да ве спонзорираат вас и членовите на вашето семејство според оваа програма, доколку тие ги исполнуваат критериумите за подобност.